De wind en wij

Credits foto Maaike Debels

De wind stuwt ons voort, naar nieuwe plekken, emoties, vriendschappen. Met een zucht, een bries en soms een wervelwind van beeld en taal verrast dit prachtig, sfeervol verhaal.

Voor je kwam. Wist ik niet. Wie je zou zijn. Hoe je eruit zou zien. Hoe je zou klinken, ruiken, bewegen…

Een meisje en een grote, harige bosbewoner komen door het lot, of is het de wind, samen. Ze leren elkaar kennen, spelen samen, zorgen voor elkaar. De tijd en de wind blaast zachtjes door, ook als alles even woelig als een storm is. En op een dag, zijn ze uitgespeeld, en brengt de wind het meisje verder op haar reis, naar nieuwe oorden, tot ze slechts een stipje op de horizon is.

Gevoelig, sober en poëtisch. Een verhaal dat opgebouwd is uit slechts 3 personages, waarvan één een heel vluchtige, ijle en ongrijpbare kracht is. Het is eigenlijk het verhaal van het leven of van een vriendschap of relatie. Alles begint onverwacht, de personages groeien samen, komen dichter naar elkaar toe, in goed en minder goede momenten, tot het tijd is om elkaar los te laten en elk een andere weg op te gaan. Met de wind als drijvende energie, als katalysator.

Het verhaal deint mee op de windvlagen. Soms een zacht, speels briesje, soms een krachtige storm. In de illustraties zie je de wind ook letterlijk van pagina tot pagina doorgaan in een fijne, kronkelende lijn. De sfeer in de sobere, krachtige illustraties verandert mee. Soms dreigend zwart en onbekend, soms warm geel en soms een witte, open weg naar de toekomst. Alle focus ligt op de personages, decor is bijzaak. Bij grote kantelmomenten is er een wervelwind aan blaadjes, verandering hangt letterlijk in de lucht Het kleine meisje en het grote wezen vormen een uniek paar. De warme band, liefde en het vertrouwen hangt in de lucht.

Een kwetsbaar, poëtisch verhaal waar iedereen zichzelf kan in terugvinden. Het vraagt wel wat interpretatie en sturing bij het voorlezen aan jonge kinderen.

De wind en wij (Auteur: Claudia Jong – Illustrator: Kristof Devos- De Eenhoorn – 2020)

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑